Maarten Burggraaff (Utrecht 1947)

Tijdens mijn middelbare schooltijd in Utrecht heb ik mijn eerste (houten) beelden gemaakt en vanaf die tijd is mijn belangstelling voor beeldhouwkunst gebleven. Ik herinner me nog de eerste grote expositie die ik bezocht (Sonsbeek 1965), met werk van o.a. Henry Moore. Dat werk heeft mij toen erg aangesproken.

Na vele jaren waarin andere hobby’s en bezigheden meer aandacht vroegen, ben ik in 1997 serieus met beeldhouwen gestart, op het Kunstencentrum te Groningen. Daar heb ik jarenlang geboetseerd naar model en vervolgens heb ik bij de beeldhouwschool van Gerda Duiverman ervaring in het hakken in steen opgedaan. Daarnaast komt mijn bouw- en waterbouwkundige opleiding goed van pas bij de materiaalbewerking, bij het maken van sokkels en bij het plaatsen van – grotere – beelden.

Ik werk voornamelijk in natuur- en baksteen, aluminiumcement, hout en soms in brons en keramiek. Met aluminiumcement wordt een beeld in een mal gegoten of laag voor laag opgebouwd.

Bij steen is het een uitdaging om bij het hakken een gewenste – of onverwachte –  emotie uit te drukken, die soms meer abstract dan figuratief wordt.

De belangrijkste inspiratie bij mijn werk is het menselijk – meest vrouwelijk – lichaam in al zijn onderdelen, vormen en houdingen, waarbij verschillende materialen weer tot verschillende uitingsvormen leiden.

Mijn beelden zijn zeer uiteenlopend van formaat, van 15 cm tot wel 3 meter, en elk beeld heeft zijn unieke eigenheid en zeggingskracht.

Naast vorm en eigenschappen van steen is de ontstaansgeschiedenis altijd fascinerend en dwingt de steen haar met respect te bewerken. De zichtbare aders, lagen kleuren, kristallen en fossielen leggen die geschiedenis bloot. Beeldhouwkunst wordt wel eens “het geheugen van de aarde” genoemd.

Het liefst werk ik buiten, achter onze eeuwenoude boerderij op een huiswierde aan de Gerichtsweg. In onze parkachtige tuin ‘de Gerichtshof’ komen veel beelden goed tot hun recht tussen de bloeiende borders en de meer dan 40 verschillende bomen en struiken. Onze beeldentuin is voor bezoekers op afspraak geopend.